Romanian PC Forum Sabitech Media - web design, gazduire web, promovare, seo, logo design si branding


Go Back   Romanian PC Forum > Software > Unix - Linux - BSD > CentOS

CentOS Totul despre distributia linux CentOS


Reply
 
Thread Tools
Old 21.01.2016, 18:57   #1
alexpetrut93
RPC Beginner
 
Join Date: 21.01.2016
Age: 25
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Crontab , executa doar prima linie

Executa doar prima linie
Quote:
@reboot /root/ts3/ts3server_startscript.sh start
14 19 * * * /root/ts3/ts3server_startscript.sh restart
~
De ce nu executa si a doua linie ?
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
alexpetrut93 is offline   Reply With Quote
Old 21.01.2016, 19:58   #2
EdY91
RPC Special Member
 
EdY91's Avatar
 
Join Date: 26.11.2014
Location: Somewhere in the Linux World
Age: 26
Posts: 273
Thanks: 231
Thanked 146 Times in 84 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Cred ca trebuie sa pui & la sfarsit de prima linie.

@reboot /root/ts3/ts3server_startscript.sh start &
14 19 * * * /root/ts3/ts3server_startscript.sh restart
~
__________________
sudo pacman -Rs windows && sudo pacman -S arch
[sudo] password for edy:
error: target not found: windows

EdY91 is offline   Reply With Quote
Old 21.01.2016, 20:01   #3
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Pai unde ai bagat asta?
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
Old 21.01.2016, 21:58   #4
alexpetrut93
RPC Beginner
 
Join Date: 21.01.2016
Age: 25
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Quote:
Originally Posted by sdw View Post
Pai unde ai bagat asta?
in crontab

---------- Post added at 22:58 ---------- Previous post was at 21:16 ----------

Am rezolvat cu acest generator Crontab - Generator Multumesc tuturor
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
alexpetrut93 is offline   Reply With Quote
Old 27.01.2016, 20:07   #5
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Am și eu o eroare de execuție a lui crontab. Eroarea este constatată prin faptul că nu văd execuția scriptului, iar când afișez conținutul fișierului /var/log/cron observ o referire la selinux. E așa de alambicată în documentații, încât nu am înțeles nimic, după vreo trei zile de încercări. Afișez în atașament conținutul fișierului /var/log/cron, cu marea rugăminte să fiu luminat, cu ce anume nu am făcut bine. Poate e bine să afișez și scriptul care execută crontabul.
Dacă rezolvăm ( eu nu!... ) acest lucru, aș mai avea o rugăminte: Bazat pe faptul că sunt cam uituc, aș dori să pun în crontab sau în cron.monthly un program / comandă care să îmi afișeze un warning message, de genul, du-te moșule și citește contorul la apă.
Mulțumesc anticipat!
Attached Files
File Type: txt cron.txt (1.9 KB, 4 views)
File Type: txt batched_discard.sh.txt (289 Bytes, 2 views)
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 27.01.2016, 20:12   #6
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Dovada că sunt uituc: am uitat să pun linia de comandă pentru scriptul bash, care e acuma mutată la adresa /etc/cron.d/trimare, dar nici acolo nu merge. Scriptul are adresa /root/batched_discard.sh
Attached Files
File Type: txt trimare.txt (103 Bytes, 2 views)
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 27.01.2016, 20:55   #7
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Pt SSD trimming nu ai nevoie de niciun cron, CentOS are un serviciu special care se ocupa de treaba asta. Il activezi asa:

Quote:
systemctl enable fstrim.timer


---------- Post added at 21:36 ---------- Previous post was at 21:33 ----------

Apropo de mesajul de reamintire, daca il bagi in cron e cam complicat sa ti-l afiseze pe display, desi nu imposibil. Mai simplu este sa-l pui sa-ti trimita email.

---------- Post added at 21:55 ---------- Previous post was at 21:36 ----------

Cam asta ar fi solutia sa-ti apara un dialog din cron. In prealabil trebuie sa instalezi pachetul xdialog (yum install xdialog). Testeaza si in terminal comanda, sa vezi daca functioneaza corect.

Quote:
* * * * * ono DISPLAY=:0 /usr/bin/Xdialog --title 'Avertisment' --msgbox 'Mosule, du-te si citeste contorul!' 10 50
Ora si data presupun ca stii s-o pui, in exemplu meu dialogul apare la fiecare minut.
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to sdw For This Useful Post:
ono (27.01.2016)
Old 27.01.2016, 21:54   #8
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Mulțumesc cu toată recunoștința, sdw.
Mai întâi, că nu știam că în Centos 7 trimmingul a fost abordat așa de radical. Eu am căutat să îl fac funcțional, cum văzusem pe internet. Poate că funcționa ireproșabil, mai ales că editasem /etc/fstab după instrucțiunile pe care le-am găsit chiar pe site-ul nostru, grație lui AnbuBlack. Dar nu aveam nicio dovadă că era chiar activ, în ideea că nu vedeam niciun mesaj de la el, ori că mișcă, ori că era mort. Atunci am încercat cu chestia aceasta care folosește cronul așa cum poate fi folosit mai bine, după menirea lui. Dar nu reușeam să pornesc scriptul respectiv, probabil că selinux se opune din motive care trec cu mult peste priceperea mea. Oricum, problema cu selinux și mesajul pe care mi-l dă nu s-a rezolvat.
Partea cu mesajul de avertizare este de mare ajutor pentru mine, iar programarea pe care o știu se referă la C/C++ și platformele folosite erau ori wxGTK, ori gtk2. Acuma pentru că a trecut un timp de atunci, au avansat, wxGTK nu mai este varianta 8, iar gtk este deja varianta 3. Nu se pomenea de xdialog, dar mi-ar plăcea să îl încerc, sper că nu e ceva de genul ncurses. În Mac aveam un fel de Notes, care îmi aducea aminte de ceea ce aveam planificat. În linux nu am găsit așa ceva, deși mi se pare de necrezut, având în vedere renumele foarte bun al dezvoltatorilor de linux, și a linuxiștilor, în general. Dar pana atuncea pot să să aplic ceea ce m-ai învățat, fapt pentru care îți mulțumesc și sper că dacă o să mai am nevoie...
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 27.01.2016, 22:44   #9
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Nu mi-e foarte clar unde ai bagat comanda aia in cron. Normal faci un fisier, scrii in el secventa cron si il trantesti in /etc/cron.d. Sau executi crontab -e si bagi acolo.

Comanda "dialog & friends" (xdialog, kdialog etc) este o banala comanda unix care iti afiseaza o fereastra.
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 10:24   #10
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Quote:
Normal faci un fisier, scrii in el secventa cron si il trantesti in /etc/cron.d.
Exact așa am procedat. Am făcut un fișier în /etc/cron.d. În acest fișier am pus o singură linie:
Code:
*/30 * * * * /root/batch_discard.sh
Normal ar fi ca să execute trim din jumătate în jumătate de oră.
Dar output-ul de la comanda
Code:
cat /var/log/cron
Jan 28 10:42:43 localhost crond[827]: (CRON) INFO (RANDOM_DELAY will be scaled with factor 73% if used.)
Jan 28 10:42:44 localhost crond[827]: ((null)) Unauthorized SELinux context=system_u:system_r:system_cronjob_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_u:object_r:etc_t:s0 (/etc/crontab)
Jan 28 10:42:44 localhost crond[827]: (root) FAILED (loading cron table)
Jan 28 10:42:46 localhost crond[827]: (CRON) INFO (running with inotify support)
Jan 28 10:50:01 localhost CROND[3332]: (root) CMD (/usr/lib64/sa/sa1 1 1)
îmi arată selinux oprește samavolnic execuția fișierului /etc/crontab.

La fel de bine se arată treaba și dacă pun pur și simplu linia de comandă direct în fișierul /etc/crontab.
Și dacă editez un crontab cu comanda crontab -e tot acolo ajungem.
Am început să citesc despre selinux, dar e dezastru, că nu înțeleg mai nimic.


Code:
[root@192-168-0-111 ono]# systemctl start fstrim.timer
Failed to start fstrim.timer: Unit fstrim.timer failed to load: No such file or directory.
Probabil că Fedora are un kernel mai bengos.
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 12:27   #11
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Pai incearca si cu selinux dezactivat, ca sa fii sigur ca e din el ( setenforce 0 ).

Am verificat pe Centos 7, exista fstrim.timer si acolo:

Quote:
[root@apu ~]# rpm -qf /usr/lib/systemd/system/fstrim.timer
util-linux-2.23.2-26.el7.x86_64
[root@apu ~]#


---------- Post added at 13:27 ---------- Previous post was at 13:21 ----------

Asta e statusul pe masina cu Centos 7:

Quote:
[root@apu ~]# systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: disabled)
Active: active (waiting) since Thu 2016-01-21 10:41:11 EET; 1 weeks 0 days ago
Docs: man:fstrim

Jan 21 10:41:11 apu.dwtelecom.ro systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
Jan 21 10:41:11 apu.dwtelecom.ro systemd[1]: Starting Discard unused blocks once a week.
Jan 27 21:04:19 apu.dwtelecom.ro systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 14:52   #12
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Quote:
Jan 28 15:22:15 localhost crond[3180]: ((null)) Unauthorized SELinux context=system_u:system_r:system_cronjob_t:s0-s0:c0.c1023 file_context=unconfined_ubject_r:etc_t:s0 (/etc/crontab)
Jan 28 15:22:15 localhost crond[3180]: ((null)) SELinux in permissive mode, continuing (/etc/crontab)
Jan 28 15:22:16 localhost crond[3180]: (CRON) INFO (running with inotify support)
Jan 28 15:22:16 localhost crond[3180]: (CRON) INFO (@reboot jobs will be run at computer's startup.)
Nu are nicio emoție. contextul rămâne neautorizat. Și tot nu funcționează.
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 15:50   #13
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Nu inteleg, ai rulat seteforce 0 si zice in continuare de selinux? getenforce ce zice?

---------- Post added at 16:50 ---------- Previous post was at 16:48 ----------

Stai ca n-am fost atent, selinux la tine este in permissive mode, ce apare in log e un warning si atat.

Quote:
SELinux in permissive mode, continuing (/etc/crontab)
Ce anume nu functioneaza? Dupa linia de comanda din fisierul cron ai lasat o linie goala? Fisierele din cron trebuie terminate cu EOL (end of line).
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 17:09   #14
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Am lăsat linie goală, așa cum trebuie (EOL). Dar nu se schimbă defel datele.
Apoi am trecut scriptul în porțiunea de /home, cu schimbarea proprietarului în $USER, cu schimbarea corespunzătoare și în linia de comandă de la crontab. Oricum, nu ia nicio comandă prin cron. Dacă dau direct să execute scriptul, abia atunci merge. Deci doar scriptul, cu comanda bash clasică. Dar prin cron, nimic. O fi pus degeaba. La alții merge?
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 18:01   #15
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Poate nu ai PATH-ul setat si comanda nu foloseste calea absoluta. Pune aici si scriptul si fisierul cron.
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 19:48   #16
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Sunt atașate în postarea de ieri de la ora 21.07.
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 20:24   #17
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Secventa nu e corecta, ai uitat userul. Ar trebui sa fie asa:

Quote:
*/30 * * * * root /root/batched_discard.sh /dev/null 2>&1
In plus, cron de regula nu seteaza PATH-ul, ar trebui sa folosesti cai absolute peste tot, de exemplu "/usr/sbin/fstrim" in loc de "fstrim" etc.
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to sdw For This Useful Post:
ono (28.01.2016)
Old 28.01.2016, 21:32   #18
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Merge! Mulțumesc enorm pentru răbdare!
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Old 28.01.2016, 21:40   #19
sdw
RPC Gold Member
 
Join Date: 02.03.2011
Age: 42
Posts: 975
Thanks: 20
Thanked 1,079 Times in 575 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Pentru putin. Vezi daca iti merge si cu selinux activat, ca dupa reboot se activeaza din nou. Eventual il dezactivezi de tot, pe o masina desktop e mai mult bataie de cap.
__________________
E bine să ai mintea deschisă, dar nu aşa deschisă încât să-ţi cadă creierul.
sdw is offline   Reply With Quote
Old 29.01.2016, 11:01   #20
ono
RPC Gold Member
 
Join Date: 22.03.2013
Age: 66
Posts: 760
Thanks: 1,062
Thanked 337 Times in 193 Posts
Default Re: Crontab , executa doar prima linie

Merge cu selinux activat. Toată bătaia venea de la nepotrivire de context selinux între crontab și sistem. Cum se face setarea, este tratat în manualul RedHat și în documentația lui Centos 7 dar e greoi de citit și aplicat. Nu aș vrea să repet. Mulțumesc și parcă îmi vine și mie să îmi mulțumesc pentru că am avut răbdare. Cât privește partea cu mesajele, am descoperit că am instalate librăriile pentru gtk3, deci e chestie de timp ( nu mult ) să sriu un progrămel cu o casetă de mesaj.

---------- Post added at 11:58 ---------- Previous post was at 11:14 ----------

Quote:
# cat /var/log/cron
Jan 29 11:27:59 localhost run-parts(/etc/cron.daily)[4225]: starting trimuire.sh
Jan 29 11:27:59 localhost run-parts(/etc/cron.daily)[14479]: finished trimuire.sh
De aceea afirm eu că merge.

---------- Post added at 12:01 ---------- Previous post was at 11:58 ----------

Quote:
$ cat /var/log/trimuire.log
a fost trimuit deja
Am pus un cod care să mă anunțe că trimuirea s-a făcut, într-un fișier /var/log/trimuire.log care se crează cu ocazia execuției cronului.
__________________
Imi place Romanian PC Forum - www.rpc-forum.ro!
ono is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Prima tableta cu 3G de la E-Boda Izzycomm Z70 Pass Dispozitive Mobile 3 22.09.2013 16:02
cum ajungi in prima pagina google? panait71 Web 1 15.07.2013 19:18
Vodafone anunţă prima reţea LTE din România Alin99 IT&C News 0 24.10.2012 01:46
Prima camera web 3D din lume minoru3d IT&C News 1 30.05.2009 22:42
Cele doua licente WiMAX in linie dreapta... dic_star79 GSM & Telecomunicatii 0 16.10.2008 19:55

 
Advertisement




camere foto digitale

aparate foto digitale


Partner Links
Sabitech Media - dezvoltare web, servicii media

RSP Forum - sateliti.info
Comunitate Satelitara






All times are GMT +2. The time now is 05:45.


Powered by vBulletin® - © Jelsoft Enterprises Ltd.
~ Copyright © 2007-2015 Romanian PC Forum ~
Toate drepturile rezervate

Romanian Sattelites Provider Wi-Fi Magazin